Thursday, January 24, 2013

MUHASABAH DIRI...

Posted by Lovely Lieyza at 1:17 AM
Reactions: 
ASSALAMMULAIKUM...

hai...liza pun xtaw nape tetiba buka blog n tekan new post...
sebenarnya x taw nk tulis apa...
ntah....
hahahhaa....
saje jer...mlayan mata yg x nk tido nie kn...

liza nk share something...


bagi liza... ayat nie betol...
dalam mncintai apa jua...
kita kene IKHLAS...
if kita nk jadi yg tbaik...
maksudnya kita kne pksa diri kita jadi tbaik...
mungkin brubah jadi org lain untuk jadi tbaik...
walhal...
kita mmpu mencintai dengan apa adanya kita...

yup...liza akui..
kadang kala...kita mmg nk jadi tbaik...
lagi2 nk jadi tbaik utk org yg kita syg...
tapi... kadng2 kita x sangka..
dalam kita nk jadi tbaik 2...
kita dah blebih2 dalam mlakukn sebarng tindakn...

so...tanya diri...
kita nk jadi yg tbaik...
atau nk jadi yg ikhlas...??

KEIKHLASAN itu mampu membawa kita kepada 
yang TERBAIK...Insyaallah....


ALLAH ALWAYS KNOW...
ALLAH ALWAYS RIGHT...

kadang2 kita rasa truji sgt...
bila Allah bg kita masalah yg sgt2 berat utk kita lalui...
kita jadi x phm...
nape kita kene rasa semua nie...?
nape kita yg dapt ujian mcm nie..??
nape x org lain???
nape jadi mcm nie....??
nape susah sgt...??
n bla..bla...bla....

tapi..kita kne ingt...
Allah x kn bg ujian melebihi batas kemampuan makhluknya...
so...???
KITA MAMPU! 
yeaayyy!!! kita mmpu lalui setiap ujian yg Allah beri...
kuncinya hnya 3...

USAHA...
DOA...
TAWAKAL...

insyaallah...
Allah sntiasa bsama org2 yg BERSABAR....
pasti ada sebab mngapa Allah nk uji kita...
pasti ada hikmah mngapa Allah turunkn ujian mcm 2 kat kita...

kadang2..masalah merupakan sahabat tbaik kita...
Masalah menjadikan kita kuat dan lebih dekat dengan Allah...

Fikirlah yg baik2...
Cakaplah yg baik2...
Mintalah yg baik2...
Sangkalah yg baik2...
Insyaallah...
pasti yg datang nanti 
SEMUANYA BAIK-BAIK...


Bila kita ada masalah... 
AIR MATA adalah jgn pnyelesaian utk mlegakan rasa yg kita tggung...
lagi2 kaum hawa....
air mata mrupakn sesuatu yg sgt sinonim dengn mereka...

cepat jer air mata 2 nk kuar if sakit hati kn...
xyah lah sakit hati...
if nk majuk or trasa hati pun dah nk ngis....

tapi...itulah lumrah....
menangis merupakn sesuatu yg mampu mlegakan perasaan...

so...if dah x mmpu nk tggung...
MENANGISLAH....

dan...menangislah di hadapan Penciptamu...
INSYAALLAH...
Allah Maha Mendengar...
Allah adalah sebaik2 pendengar...
Allah pasti membantumu...
dan Allah sentiasa di sisimu...

Rintihan itu satu keperluan...
merintihlah...
andai itu mampu melegakan hatimu....


laaaaaaa....
tetiba liza emo lak kn...
hehhehe....
biasalah...
bumi masa yg x ditimpa hujan...
hidup mana yg x ditimpa masalah....

yg penting MUHASABAH DIRI...

PERBAIKI DIRI...
HIASI PERIBADI...

Semoga kita jadi yg lebih baik di masa akan dtg...

ASSALAMMUALAIKUM semua...

I LOVE U...

salam kerinduan...

9 comments:

husna said...

dalam xtahu nak tulis apa tu, still boleh menghasilkan entry y panjang.. ^^

ChEnTA LiEYza said...

husna: hahhaha....ingtkn nk share gambar jer.... tetiba lak tgn nie gatai nk mnaip... huhu...2 yg jadi pjg tu...

husna said...

haha..tu lah,tangan blogger ni,bila dah dapat menaip tu,xingt org la..

ChEnTA LiEYza said...

heheheh...btol2..mula2 xda idea...bila dah menaip...pajang lak jadinya... hahhaa...

✿A I N A A✿ said...

setuju dengan quotes yang liza sharekan ni.. yg penting ikhlas dalam melakukan sesuatu perkara... insyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kehidupan kita

Lyeen De Syifa said...

haha...even xtaw nk tulis apa pada mulanya...akhirnya dpt shre entry yg sgt sweet..:D

ChEnTA LiEYza said...

sis ena: heheh,,,liza pun setuju..insyaallah...if kita ikhlas...Allah akan sentiasa bsama kita...
sis lyeen: heheh,,,tq dear..ilham datg saat2 akhir... hehhe

hana hadi said...

kata-kata motivasi.. ikhlas tu maknya kita terima seadanya kan..

ChEnTA LiEYza said...

right syg... IKHLAS....~~

Post a Comment

 

LoVeLy LieyzA Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review