Monday, November 16, 2015

Annual Dinner SKLK

Posted by Lovely Lieyza at 9:55 AM
Reactions: 
5 comments Links to this post
Assalammualaikum semua...
rindunya... korg sihat?
2 3 hari  lpas liza agak bz n kurang sihat sikit... 
kira ni dah ok lah... huhu... 


(nampak gemuk...sila abaikan...biasalah...duduk rumah...makan saja..hihi)


sabtu lepas... 14 Nov 2015... liza join annual dinner sekolah liza... 
annual dinner ni diadakan di Berjaya Room , Hilton, Kuching 

Alhmdulillah...bpeluang jgk join kn... 
Liza jadi mc lak tu... hahhaa.. 
kekonon syok lah tu jadi mc... 

tema ktrg MERAH HITAM... 
so liza pun mngikut tema...hihi....


nie guru2 semeja... huhu.... 
 4 org dripadanya cikgu kpd liza tyme sekolah rendah dulu... hihi... 


nie kira separuh dri guru n staf sekolah.... x muat nk bgambar smua... x ramai sgt pun staf n guru sekolah liza... dlm 50 org ja... n kbykn nya bekas ckgu liza sndri
 biasa lah...bbakti pada sekolah sendiri...

respect sgt ckgu2 sekolah ni...dah bpuluh tahun mngajar di sekolah ni...
hati ttp setia... alhmdulillah...
insyaallah...sekiranya ada rezeki... liza pun hrp terus bkhidmt disini... 
insyaallah....



selfie.... huhu...


nie Cikgu Lahip...guru bola jaring saya zaman sekolah rendah..
ckgu yg bawa aku p sana sini main bola jaring... 


nie ckgu sebelah meja,.... huhu...
akak yg baik n ramah... 
selfie saja ktrg... hahaha...

liza x byk sgt ada gmbr semasa mjlis... 
ye lah kn.... MC kata kn... bz ngn mic ja... 
x smpt nk ambik gmbr bnyk... 

cm2 aktiviti n psmbhn yg ada... 
alhmdulillah...
liza pun dpt hadiah cabutan btuah,... haha... 
dpt hmper...
oppssss...sory..dh hbis mkn dh...hihi...
ada ddorgift jugak... tupperware lagi tu... huhu...


k lah... x nk celoteh pnjg lebar...
liza stop sini...
nnti sambung k... 

insyaallah mggu ni ada lagi 3 event yg akan dijlnkn di sekolah...
huhu... nnti liza update lagi... yeeaaayyy!!!


love
LOVELY LIEYZA

Saturday, October 31, 2015

TIPS PERSIAPAN PERKAHWINAN

Posted by Lovely Lieyza at 10:42 AM
Reactions: 
4 comments Links to this post
Assalammualaikum...
hai uolls.... sihat ke...??
opppssss....liza nk kawen dah ke??
hahhahaa...ntah...tarikh kawen pun x tetap lagi... tapi sibuk ja usha gmbr kawen kt pkcik google ni...
bila liza baca blog2 yg tulis pasal prsiapan pkhwinn ni...rasa gerun pulk... byk jgk bnda nk kne setel kn... dan dinasihatkan prsiapan pkhwinan dibuat dalam tempoh 1-2 tahun seblum majlis...lebih2 lagi part DUIT... klau kita kaya n byk duit xda hal lah...tapi kalau hidup sederhana jer ..jadi masalah jgk sebenarnya... coz kos kawen skrg sgt2 tggi... mahal nya mlampau2...

betol kata org.. "Percepatkanlah perkahwinan...anda akan jimat 10 ribu" hahhaa.... btol lah tu...kalau kos kawen tahun ni 20 ribu...tahun depan dah 30 ribu...woowww... hmmm... lebih2 lagi kos di SArawak ni... sapa org srwak ...dia taw lah betapa mhl nya brg di srwak ni... so..buat org srwak yg nak kawen...liza nasihat..mula lah plan awal...paling lewat pun setahun seblum mjlis... tu pun kalau nk mjlis sempurna...kira mngikut cita rasa lah...



Apa perkara perlu dilaksanakan b4 kawen ni...??

1) BAJET
pastikan mjlis korg mngikut bajet...perkara mcm ni secara am nya pasangan akan berbncngkn... pada zaman skrg kita x boleh nk mngharapkan satu pihak semata2... istilah BERKONGSI itu mesti ada... lagi pun korg yg nak kawen... so pandai2 lah bncng...hal duit ni sensitif sikit... hahha...silap2 nanti boleh perang jadinya... selain tu, bajet ni juga menentukn keadaan mjlis korg...sama ada kecil-keciln..sederhana x pun mewah... semuanya tpulang pada korg... kalau liza mmg akan pilih prkahwinn yg SEDERHANA tapi meriah... kalau liza artis boleh lah kot buat mewah2..byk sponser sana sini...hihi...

2) TARIKH 
Pilih tarikh ni perkara yg sgt2 penting...jgn jadi mcm liza... tarikh kawen pun xtaw lagi... sebb byk bnda kne ambik kira dlm pilih tarikh,...lebih2 lagi PERKAHWINAN DUA BENUA...hahaha... benua lah sgt... kira nya kne naik belon lah...cth  cm liza...KEDAH - SARAWAK.... korg pun kne bncng hal ni ngn parents 2 2 pihak...penting taw...sebb kputusn org tua ni kene ambik kira jgk...selain tu korg kene pstikan hari..bulan... yg mana korg betul2 free..cth cm liza...liza kne tggu pulak tarikh konvo IPGM liza... konvo biasa nya buat kt KL...so kiranya fmly liza akan ke kl utk konvo...so... kg xpasal2 tarikh clash pulak... sbb biasa nya konvo akan dibuat tyme cuti sekolah... biasalah ckgu hnya free tyme cuti sekolah ja... kadang2 byk jgk meeting time cuti ni.... redha dan pasrah...

3) PENCARIAN PAKEJ
Hal2 pelamin..baju kawen... doorgift...kad kawen... catering n cm2 lagi... bendA2 cm ni korg kene usha awal2....kurang2 korg dapat lh gmbrn hrga n rupa bnda yg korg nak kn... korg mesti ada impian sendiri kn... xdapt yg cm korg nak..kurang2 sikit2 tu jadi lah... setiap ppuan mesti ada perkahwinn impian sendiri... so...masa ni lah korg nak realisasi kn impian korg...jadi korg kne bijak... x salah pun usha bnda2 cm ni awal2... tnya hrga...bndingkn harga... bridal mana dapat bgi hrga yg murah dgn service yg bbaloi... nk tempah kad kawen pun sama gak.... byk tempat yg bgi packge kad kawen murah siap free mcm2 brg lagi...btol x?? so...gud luck dalam misi pencarian anda...

4) BUKU KAWEN
hah...bnda nie sgt penting...insyallah liza akan buka buku nie jgak x lama lagi... buku kawen ni bfungsi utk rekod semua persiapan pkahwinan korg...takut2 ada yg tlpas pndang... selain tu, korg leh wat catatan apa bnda yg dah ada...or blum ada... dalam buku ni juga korg kene simpan resit...setiap duit yg kluar masuk utk mjlis korang kne rekod... n resit kne simpan utk masa akan dtg...mungkin korg nk kira balik kos sebnar mjlis korg ...x pun ada mana2 pihak yg nak bukti pmbayran ke...hah...jadi jgn sesekali hilangkan resit pmbyrn k...

5) KURSUS KAWEN
hah...siapa yg xda kursus kawen lagi...??sila angkat tangan.... yyeeeeaaayyy....liza xda kursus kawen lagi... hahhaa... pesan kt korg,...diri sendiri xda jgk... insyaallah liza akan buat dalam masa tdekat mungkin... tgok cm ne nnti... tapi jgn lengah2 kn taw...sebb bnda ni pnting...xp kursus kawen..xleh kawen nnti... huhu...selain tu pastikn korg ambik taw jgak sal dokumen2 yg perlu ada utk borang perkhwinn... maklumat smua diketahui ..tiba masa korg leh isi ja... huhu...


ok lah...setakat ni ja lah tips psiapan kawen... insyaallah...nnti liza smbung dr masa ke masa...tips ni sebenarnya hasil bacaan liza kt muka pkcik google... hahhaa...kira shre lah kn..mana taw ada kawan2 yg nk kawen...sama2 kita doakan smga dipmudahkan urusan nk kawen..aminnn......

LOVE 
Lovely Lieyza


Friday, October 23, 2015

Guru dan Jerebu

Posted by Lovely Lieyza at 8:47 AM
Reactions: 
5 comments Links to this post
Assalammualaikum...
hai semua....
Alhamdulillah..hari ni sekolah bahagian Kuching dan beberapa tempat lain dah dibuka seperti biasa....
huhu..datang2 ja sekolah...pagi2 lagi dengar cikgu2 kat bilik guru ni bsembang ttg viral sekrg...
katanya CIKGU MAKAN GAJI BUTA...CIKGU JA ADA PARU-PARU...CIKGU BABY SITTER... n mcm2 lgi org kutuk ckgu.. mmg x smua ..tpi... akibt nila setitik rosak susu sebelanga..... liza scara prsonal pun rasa sedih n.tkilan dgn sgelintir msyrakat kita.. as a teacher..new born teacher kot.. bru nk btapak.. liza rasa btapa berat nya beban ckgu... bljr 5 tahun stgh.. dgn gji yg ala kadar.. tpi ckgu x pnh abaikn tnggungjawab...

org ckp ckgu x pndai..klau pndai dh jdi doktor.. lawyer..n so on krja yg bgaji besar... for ur information... rsult spm budak maktb semua gempak taw...9A..10A.. 11A ..12A.... tpi sebijak kami pun..xda lh kmi nk mngutuk profession lain..msing2 ada krja masing2..bidang msing2.. jln kn ja lh tugas dgn ikhlas... x yh nk kutuk profession lain trutama nya CIKGU..coz ckgu lh yg didik uolls smpai dpt jdi doktor.. menteri.. even raja skli pun bljr dri ckgu jgk...

org di luar sana yg bukn dlm.bidang ckgu x pnh rasa tbeban nya tugas seorg guru...mcm mna tkejar nya seorg guru nk setel kn byk bnda.. gaji guru yg ala kadar pun di gunakn dn dikeluarkn utk aktiviti sekolh.. ank didik dan sbgainya.. ckgu x pnh mtk apa pun.. cukup dgn kejayaan ank murid.. mmpu buat ckgu tsnyum... tpi komen yg x sedp telinga mndgr dtg nya juga dri anak didik... sedih hti guru uolls coz ank didik diorg kutuk ckgu.. pdahal kalau xda ckgu.. xda lh korg pndai sgt skrg...

hmmm..komen pjg lebar pun x guna.. mngabiskn tenaga liza taip ja... huhu.. tpi apa pun.. tq ckgu .sbb ckgu lh yg didik saya smpai saya jdi ckgu skrg..Alhamdulillah... saya suka kerjaya saya...

ok lh..liza stop bebel k...huhu... liza taw bukn smua org cm ni.. alhmdulillah... msih byk yg mnghargai jasa guru... smga dipmudahkn stiap urusan insan yg bgelar GURU...

p/s jaga dri baik2 musim jerebu ni... jaga ksihatan..kurangkn aktiviti luar k..

                
                                                               LOVE
                                                               Lovely Lieyza



Saturday, October 17, 2015

My Engagement Day

Posted by Lovely Lieyza at 3:45 PM
Reactions: 
14 comments Links to this post
Assalammualaikum uolls... 
hai... korg wat pe?? huhu... ok... kli ni post liza sal 
Majlis Pertunangan LIZA + NADZMI

Alhamdulillah... 
6 JUN 2015 
liza selamat bgelar tunangan kepada
 Nadzmi Bin Abdul Mutalib...





kalau nak taw pjalanan mjlis ptunangan liza...
jom baca page blog liza...

klik gambar di bawah....
utk ke PAGE 



LOVE 
Lovely LieYza

Tip Pembentangan Kajian Tindakan

Posted by Lovely Lieyza at 9:47 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hai uolls... hari ni liza nk update ttg VIVA..
2-4 September lepas.. liza n kwan2 IPG IPOH , PISMP Ambilan Januari 2012...setel buat VIVA kami... Alhmdulillah...semua bjalan lancar... Tahniah pada semua rakan2 IPG Ipoh... seramai 417 orang pelajar Semester 8 telah pun bjaya melaksanakan Kajian Tindakan... Alhmdulillah...


OK... ramai kan kami... kira nya kami ni batch teramai lah IPG kami... 19 buah kelas yg terdiri daripada pelbgai opsyen dan akan melangkah keluar sebagai seorang guru yang DEdikasi, Integriti, BerwawasaN...Rajin semestinya... Insyaallah.... bakal guru Cemerlang... Amin... hahaha... bajet sikit...semngat habis study katakan...Alhmdulillah... x sia2 pjuangan kami 5 tahun stgh di bumi IPoh...

yg nie gmbr hri pertama VIVA.... tyme nie tgok mmber2 jer bntang... jadi neves lak kn...

ok...now liza nak share sikit pngalaman VIVA liza...
pada mula nk VIVA... liza tkjut giler bila dapat taw pnsyarah yg bakal selia pmbntangan liza ialah Ketua Jabatan Pengajian Melayu... Pergghh,,,,punya lah ngelabah..Allah ja taw... liza prnah ada pngalaman bjumpa dgn beliau...time tu kira kne interview pasal nak dapat CEMERLANG praktikum lah... (cemerlang tu CapsLOCK k... bajet cemrlang sangat lah) hahha...pada hal biasa2 ja... time tu pun liza dah kecut perut... boleh pulak masa tu laptop rosak bagai... uwawaaa.... KJ pula tnya bnda yg TAK TERCAPAI dek akal... tawakal ja lah masa tu kn.. hahaha... alhmdulillah...lepas jugak... dapat jgak A+ utk Final Praktikum...


opsss....jauh liza mnyimpang...nk ckp sal VIVA...tapi buka cyta lain...haha..ok2...

TIPS VIVA (Pembentangan Kajian Tindakan)

1) Uolls kene selalu rujuk pensyarah penyelia AR korg lah... tnya pendapat ..suh semak apa yg patut... n kalau boleh ...tunjuk dulu Slide pmbentangn korg tu pada pensyarah..

2) Yakin.... korg kene lah yakin... kalau neves tu... sorok sikit... hahha... buat x taw ja... tapi...liza pun neves jgak..Tapi buat2 yakin n confident cm korg nk Catwalk hahha...... pk dalam otak tu... kalau org lain boleh buat...nape ko x boleh??? hah.... betul x?


tyme nie cover neves... uwawaaa... 
liza ialah
Pembentang Pertama, Sidang Pertama, Hari Kedua 

3) SLIDE... slide pmbentangan korg tu jangan lah terlalu padat... biar ringkas dan simple... ayat dalam slide jgn pjg bjela2... guna ayat mudah ja... senang nak baca n fhm... lagi pun korg bukn nak baca slide pun... korg nk terang n bntang... kalau satu slide penuh dengan tulisan... cm buat karangan dah... SEMAK mata tgok...

4)  Slide korg jgk jgn guna warna yg mngarut.... letak background yg ntah pape... ni kita nk bntang ilmiah kn... kira gmbr yg bsesuaian lah...warna slide pun jgn tlalu banyak... n yg penting mesti bsesuaian dengan WARNA FONT yg korg guna...

5) SESI SOAL JAWAB.... ok...tyme sesi soal jawab..korg kene YAKIN sehabis YAKIN... jawab sehabis baik,,dan yg penting pertahankan kajian korg... kdg2 pnsyarh nk tgok cara korg jawab jer pon... kalau ada kesilapan yg ditegur tu.. ckp lah elok2... "Terima Kasih Dr... Insyaallah saya akan perbaiki kajian saya." cm tu lah....x kn aku nk ajar satu2 kn... huhu

6) OPsss... lupa... paling penting,.. nk lulus pembentangan... korg kene Bagi Salam b4 buat pembntgn... hahhaa....pnsyarah liza pesan... bagi salam n kenal kn diri...dah kira lulus lah tu... huhu...


ok lah...stakat nie ja tips yg liza leh bg... liza hrp junior IPG yg lain dpat buat yg tbaik utk VIVA korg nnti... yg paling penting...selalu rujuk pensyarah... ok... jumpa lagi...daaaa.... GUD LUCK!!!



muka ada senyummm..... Yeaaayyyy... DONE VIVA...!!!

LOVE 
Lovely Lieyza

Friday, October 16, 2015

LOVELY LIEYZA kembali BLOGGING

Posted by Lovely Lieyza at 7:51 AM
Reactions: 
4 comments Links to this post
Assalammualaikum....
Hai semua.... lama sagt liza mnyepi... kira2 lebih 2 tahun x sentuh blog...
BUkan apa... liza bz sgt... n tetiba mood nk blogging hilng..lenyap serta merta...
Uolls sihat ke?? hope sihat jer yer... kne jaga kesihatn..musim jerebu ni.. senang nk dpt sakit2 bagai ni...

Xtaw lah semlm liza mimpi apa... tetiba hari nie tpikir nak blogging balik...
mimpi kawen ngn anak raja kot... xpun mimpi jumpa duit 2.6 billion... hahaaa...

Nothing 2 say utk post yg ptama setelah btahun x mcoret sesuatu di faceblog ni... juz wanna say HAI..IM BACK!!! insyaallah,..akan aktif smula bblogging... xda arang mlintang insyaallah akan update slalu... mungkin setiap hari...mungkin sehari 10 post... hahahaha.... ok!brangan...!!!


tu gmbr Puteri Brangan turun Kayangan...hahaha,.."Perkmbngan tbaru saya...." (dialog bajet ala artis TOP malaysia lah kn) hahhaa.... now liza tgh jlnkan Intership di Sekolah Kebangsaan Lumba Kuda, Kuching, Sarawak...(Langkah trakhir utk tamat study) hahah... tggl lagi smggu... insyaallah... means skrg liza dah kmbli ke bumi kenyalng... Alhmdulillah...setelh 5 tahun stgh dok mnumpng di bumi PERAK... even bru 3 mnggu balik di bumi sndiri... Tapi... liza dah mula rindu kn IPOH... rindu IPG... rindu KENGKAWAN... hmmm... kalau lah boleh terbng.... akn ku terbng mmbelah bumi... hihi... normal lah rindu tu kan... insyaallah ...ada rezeki xke mana ipoh tu...

ok lah..utk 1st post ni...malas nk bebel panjang... huhu...lagi pun..liza ada kt sekolah ni... jap lagi ada klas gak.... daaa smua...Take care,,


LOVE
Lovely Lieyza
 

LoVeLy LieyzA Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review